jueves, 1 de diciembre de 2022

el Dia Mundial de la Sida

https://www.pedagogs.cat/reg/ca/5635


 Català/castellano 

El COPEC s’adhereix, un any més, al manifest del Dia Mundial de la Sida 2023, sota el lema "Zero estigma, zero VIH. Fem-ho realitat!".

Cada 1 de desembre es commemora a nivell mundial el dia de la Sida, l’objectiu el fer costat a totes les persones que conviuen amb el VIH i també perquè totes aquelles que van morir amb malalties que poguessin derivar de la Síndrome no quedin en l’oblit, sinó que serveixi d’homenatge a la seva memòria.

La campanya d’enguany, incideix en la necessitat d’aconseguir la igualtat i compensar aquelles mancances mitjançant el compromís social i polític.

No hem d’oblidar que durant els dos últims anys de la COVID-19 i altres crisis a nivells mundials, ha produït una parada en el progrés contra la pandèmia del VIH, ja que els recursos s’han reduït i, com a resultat, ens podríem trobar amb de vides en risc.

Segons les Nacions Unides[1] : Queden tan sols vuit anys per a aconseguir l’objectiu de 2030 de posar fi a la sida com a amenaça per a la salut mundial. Les desigualtats econòmiques, socials, culturals i legals han d’atallar-se amb urgència. En una pandèmia, les desigualtats no fan sinó exacerbar el perill per a tots. De fet, per a acabar amb la sida, és necessari plantar cara a les desigualtats que l’aguditzen. Els líders mundials han d’actuar amb un lideratge audaç i responsable. Així mateix, tots nosaltres, des de tots els racons del món, hem de fer tot el possible per a ajudar també a encarar les desigualtats. En aquest apartat ONUSIDA lidera l’esforç mundial per posar fi a l’epidèmia de sida com a amenaça per a la salut pública per a 2030 com a part dels Objectius de Desenvolupament Sostenible. i ens recorda que: L’eslògan «Igualtat Ja» és una anomenada a l’acció. Pretén impulsar-nos a treballar en totes aquelles accions pràctiques que s’ha demostrat que són necessàries per a abordar les desigualtats i ajudar a posar fi a la sida. Hem de comprometre’ns a:

  • Augmentar la disponibilitat, la qualitat i la idoneïtat dels serveis per al tractament, les proves i la prevenció del VIH, perquè totes les persones rebin l’atenció que precisen.
  • Reformar les lleis, polítiques i pràctiques per a abordar l’estigma i l’exclusió als quals s’enfronten les persones que viuen amb el VIH, els grups de població clau i les poblacions marginades, de manera que tothom sigui respectat i benvingut
  • Garantir l’intercanvi de tecnologia per a permetre un accés igualitari a la millor ciència per al VIH, tant entre les comunitats com entre el sud i el nord del món.

Les comunitats podran utilitzar i adaptar el missatge «Igualtat Ja» per a ressaltar les desigualtats particulars a les quals s’enfronten i promoure les accions necessàries per a abordar-les.

Des del col·legi oficial de pedagogia de Catalunya i com a grup de pedagogia i salut desitgem donar suport a aquesta campanya, ja que si bé s’ha de visualitzar a les persones amb el VIH és del tot necessari treballar units per a compensar les possibles desigualtats davant la vida.

Dra. Toñy Castillo

Coordinadora del Grup De Pedagogia i Salut

Col·legi oficial de Pedagogia de Catalunya


[1] https://www.un.org/es/observances/world-aids-da

MANIFEST 2023 ZERO ESTIGMA, ZERO VIH

Un any més, l’1 de desembre commemorem el Dia Mundial de la Sida recordant i donant suport a totes les persones que d’una manera o d’una altra s’han vist afectades pel VIH.

Fa més de quaranta anys que es van diagnosticar els primers casos d’una pandèmia que ha provocat fins ara la infecció de 84 milions de persones arreu del món. A Catalunya, actualment hi ha al voltant de 33.000 persones que viuen amb el VIH.

La comunitat internacional ha assumit el compromís de posar fi a l’epidèmia del VIH com a amenaça per a la salut pública l’any 2030. Catalunya està alineada plenament amb aquest objectiu, que forma part de l’Agenda 2030 per al desenvolupament sostenible, aprovada per l’Assemblea de les Nacions Unides, i treballa fermament per aconseguir-ho després d’haver assolit i superat els objectius 90-90-90 fixats per ONUSIDA per a l’any 2020.

Els avenços científics i socials han millorat la qualitat i l’esperança de vida de les persones amb VIH i la implementació de noves eines com la profilaxi pre-exposició està contribuint a reduir el nombre de casos diagnosticats. Tot i això, hem de continuar treballant per aconseguir eliminar la transmissió del virus.

Les pandèmies, com la del VIH o la COVID-19, evidencien les desigualtats en els determinants socials i agreugen les fragilitats, la qual cosa provoca una major probabilitat de patir problemes de salut. Eliminar l’estigma i la discriminació és indispensable per tal de poder gaudir d’una salut plena. Només el foment del respecte a la diversitat, d’una educació integral i de la inclusió de totes les persones en una societat lliure de prejudicis ens farà avançar cap al futur que tots i totes desitgem, un futur sense VIH.

Cada any, la Subdirecció General d’Addiccions, VIH, ITS i Hepatitis Víriques es suma a aquesta diada per fomentar la conscienciació de la societat i implicar-la en la resposta enfront del VIH, fent difusió de les estratègies que estan a l’abast de la població i també elaborant un comunicat conjunt (posar enllaç) al qual s’adhereixen més de 130 entitats públiques i privades que adquireixen un compromís laboral i professional per fomentar i mantenir el respecte i la no discriminació de les persones que viuen amb el VIH/sida.

En el camí cap a la construcció d’una societat més igualitària, justa i respectuosa amb els drets humans com a única via per eliminar el VIH, aprofitem el dia d’avui per reflexionar-hi i reivindicar un esforç conjunt perquè el lema “Zero estigma, zero VIH” sigui una realitat.

Data de publicació: 1/12/2022







El COPEC se adhiere, un año más, al manifiesto del Día Mundial del Sida 2023, bajo el lema "Cero estigma, cero VIH. Hagámoslo realidad!".

Cada 1 de diciembre se conmemora a nivel mundial el día del Sida, el objetivo el apoyar a todas las personas que conviven con el VIH y también porque todas aquellas que murieron con enfermedades que pudieran derivar del Síndrome no queden en el olvido, sino que sirva de homenaje a su memoria.

La campaña de este año, incide en la necesidad de conseguir la igualdad y compensar aquellas carencias mediante el compromiso social y político.

No tenemos que olvidar que durante los dos últimos años de la COVID-19 y otras crisis a niveles mundiales, ha producido una parada en el progreso contra la pandemia del VIH, puesto que los recursos se han reducido y, como resultado, nos podríamos encontrar con de vidas en riesgo.

Según las Naciones Unidas[1] : Quedan tan solo ocho años para conseguir el objetivo de 2030 de poner fin al sida como amenaza para la salud mundial. Las desigualdades económicas, sociales, culturales y legales tienen que atajarse con urgencia. En una pandemia, las desigualdades no hacen sino exacerbar el peligro para todos. De hecho, para acabar con el sida, es necesario hacer frente a las desigualdades que lo agudizan. Los líderes mundiales tienen que actuar con un liderazgo audaz y responsable. Así mismo, todos nosotros, desde todos los rincones del mundo, tenemos que hacer todo el posible para ayudar también a encarar las desigualdades. En este apartado  ONUSIDA lidera el esfuerzo mundial para poner fin a la epidemia de sida como amenaza para la salud pública para 2030 como parte de los Objetivos de Desarrollo Sostenible. Y nos recuerda que: El eslogan «Igualdad Ya» es una llamada a la acción. Pretende impulsarnos a trabajar en todas aquellas acciones prácticas que se ha demostrado que son necesarias para abordar las desigualdades y ayudar a poner fin al sida. Tenemos que comprometernos a:

Aumentar la disponibilidad, la calidad y la idoneidad de los servicios para el tratamiento, las pruebas y la prevención del VIH, porque todas las personas reciban la atención que precisan.
Reformar las leyes, políticas y prácticas para abordar el estigma y la exclusión a los cuales se enfrentan las personas que viven con el VIH, los grupos de población clave y las poblaciones marginadas, de forma que todo el mundo sea respetado y bienvenido
Garantizar el intercambio de tecnología para permitir un acceso igualitario a la mejor ciencia para el VIH, tanto entre las comunidades como entre el sur y el norte del mundo.
Las comunidades podrán utilizar y adaptar el mensaje «Igualdad Ya» para resaltar las desigualdades particulares a las cuales se enfrentan y promover las acciones necesarias para abordarlas.

Desde el colegio oficial de pedagogía de Cataluña y como grupo de pedagogía y salud deseamos apoyar a esta campaña, puesto que si bien se tiene que visualizar a las personas con el VIH es del todo necesario trabajar unidos para compensar las posibles desigualdades ante la vida.

Dra. Toñy Castillo

Coordinadora del Grupo De Pedagogía y Salud

Colegio oficial de Pedagogía de Cataluña

[1] https://www.un.org/es/observances/world-aids-day

MANIFIESTO 2023 CERO ESTIGMA, CERO VIH

Un año más, el 1 de diciembre conmemoramos el Día Mundial del Sida recordando y apoyando a todas las personas que de una forma o de otra se han visto afectadas por el VIH.

Hace más de cuarenta años que se diagnosticaron los primeros casos de una pandemia que ha provocado hasta ahora la infección de 84 millones de personas en todo el mundo. En Cataluña, actualmente hay alrededor de 33.000 personas que viven con el VIH.

La comunidad internacional ha asumido el compromiso de poner fin a la epidemia del VIH como amenaza para la salud pública en 2030. Cataluña está alineada plenamente con este objetivo, que forma parte de la Agenda 2030 para el desarrollo sostenible, aprobada por la Asamblea de las Naciones Unidas, y trabaja firmemente para conseguirlo después de haber logrado y superado los objetivos 90-90-90 fijados por ONUSIDA para el año 2020.

Los adelantos científicos y sociales han mejorado la calidad y la esperanza de vida de las personas con VIH y la implementación de nuevas herramientas como la profilaxis pre-exposición está contribuyendo a reducir el número de casos diagnosticados. Aun así, tenemos que continuar trabajando para conseguir eliminar la transmisión del virus.

Las pandemias, como la del VIH o la COVID-19, evidencian las desigualdades en los determinantes sociales y agravian las fragilidades, lo cual provoca una mayor probabilidad de sufrir problemas de salud. Eliminar el estigma y la discriminación es indispensable para poder disfrutar de una salud llena. Solo el fomento del respecto a la diversidad, de una educación integral y de la inclusión de todas las personas en una sociedad libre de prejuicios nos hará avanzar hacia el futuro que todos y todas deseamos, un futuro sin VIH.

Cada año, la Subdirección General de Adicciones, VIH, ITS y Hepatitis Víricas se suma a esta fiesta para fomentar la concienciación de la sociedad e implicarla en la respuesta frente al VIH, haciendo difusión de las estrategias que están al alcance de la población y también elaborando un comunicado conjunto (poner enlace) al cual se adhieren más de 130 entidades públicas y privadas que adquieren un compromiso laboral y profesional para fomentar y mantener el respeto y la no discriminación de las personas que viven con el VIH/sida.

En el camino hacia la construcción de una sociedad más igualitaria, justa y respetuosa con los derechos humanos como única vía para eliminar el VIH, aprovechamos el día de hoy para reflexionar y reivindicar un esfuerzo conjunto porque el lema “Cero estigma, cero VIH” sea una realidad.

Fecha de publicación: 1/12/2022

No hay comentarios:

Publicar un comentario